Welcome to Our Website

Japon deprem uzmanı Moriwaki’den bu kez İstanbul için “yumuşak zemin” uyarısı

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası Marmara depreminde İstanbul’daki bazı bölgelerin yumuşak zemin sebebiyle daha fazla hasar alabileceğini bildirdi.

Moriwaki, kentteki bir otelde, özel bir firma tarafından düzenlenen “Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık” konulu seminerde iş insanlarıyla bir araya geldi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Moriwaki, İstanbul’da yaşanabilecek bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Şiddetli depremlerde yumuşak zeminli alanların daha çok etkilendiğini dile getiren Moriwaki, “Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece’de zemin çok yumuşak. Öncelikle yumuşak zeminli alanları yapmak lazım. Sert zeminin yeri ise Boğaz’ın iki tarafında. Deprem, sert zeminde hızlı gidiyor ve fazla dalga vurmuyor ama yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga çok vuruyor. 1999’daki Gölcük depreminde İstanbul’da fazla sıkıntı yoktu ama Avcılar’da binalar çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak” diye konuştu.

Moriwaki, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde de çoğunlukla yumuşak zeminli bölgelerde hasar oluştuğunu sözlerine ekledi.

TIKLAYIN – Japon uzmandan Türkiye’ye deprem uyarısı: Eskiden “Konya’da deprem olmaz” deniyordu, artık var!

“Eskiden ‘Konya’da deprem olmaz’ deniyordu, artık var”

Geçen günlerde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfisi’nde düzenlenen Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı’nda öğrencilerle bir araya gelen Moriwaki, “Japonya en şiddetli 2011 yılında 9 şiddetinde deprem ve depremin tetiklediği tsunami ile sarsıldı. Türkiye’de ise 1939’da Erzincan’da 7,9 ile en şiddetli deprem yaşandı. Her iki depremde de çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Türkiye dünyada en fazla deprem olan 17’nci Japonya ise 6’ncı ülke ancak yaşamını yitiren oranı tam tersi” dedi.

Depremlerde can kayıplarının önlenmesine yönelik hazırlık ve önlemlere değinen Moriwaki, şunları kaydetti:

“Artık deprem gerçeğini öğrenmemiz lazım. Eskiden ‘Konya’da deprem olmaz’ deniyordu, artık var. Türkiye’nin de deprem haritası kırmızı, Japonya ile aynı. ‘Allah korusun deprem gelmesin’ değil ‘Allah korusun depremde hasar az olsun’ diyelim. Hep beraber önlemler almalıyız, hazır olmalıyız. Depreme hazırlık yapıldığında ve önlem alındığında zarar ve kayıp yüzde 70 az oluyor. Çok önemli bir rakam değil mi? Neden yapmıyorsunuz? Deprem bir gün olacak buna hazır olalım. Ahmet Mete Işıkara’nın da dediği gibi ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ bunu unutmayalım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir